СКГТ

14/02/2008 at 4:04:21 am (По света и У нас) (, , , , , )

Столична компания за градски транспорт. Имат си и страничка в интернет. В този пост ще напиша впечатленията си от тази фирма само за тази седмица, защото наистина ми се събра много.

1-во Пътувам в трамвай №9. Слизам в подлеза на НДК и виждам как контрольорка се кара на момиче на видима възраст 13-14 години. Момичето се разплака – явно не беше продупчила билет, но трябва ли да разплакваш едно дете, защото е било нередовен пътник?

2-ро. Бързам към 29-та поликлиника. Виждам автобус 83, който ще ме закара точно там и бързам да стигна до спирката. Стоя м/у двете платна и автобусът минава пред като много добре вижда, че се опитвам да стигна. Пресичам зад него и той просто не спира. Подминава спирката като малка гара.

3-то. Пътувам в автобус 83 посока Бенакс – Надежда. Момиче твърди на контрольор, че не е могла да си купи билет от спирката, защото е бързала, а шофьорът няма да и развали и моли контролата да си купи билет от него. Контрольорът не иска и да чуе, твърдейки, че тя е длъжна да се снабди с превозен документ преди да се качи. Караха се 5 спирки само защото в нашите закони не е регламентирана клауза за случай когато нямаш как да си купиш билет. Просто си длъжен да успееш.

Нищо не мога да предложа като разрешение, защото всичките варианти, които ми хрумват, са доста далеч от реализация – и откъм техническа и откъм човешка. Ако ще златно да го направят билетчето – ние пак ще се чудим как да не го щракнем. Просто ми стана тъжно да гледам как хора се карат заради неуредици със закона. Но всъщност законът е ясен „Нямаш билетче – плащаш глоба“. А фактът, че не винаги успяваш да имаш билетче… това, драги ми Господине, е само Ваш проблем.

СКГТ

Advertisements

5 Коментари

 1. Love is all around us indeed « Кутията за всичко said,

  […] край на поста пускам един линк към вечното дерби – Софийски градски транспорт и […]

 2. Skunksa said,

  Вариант винаги има, но се съмнявам, че е приложим в нашите условия.
  Аз в момента живея в Страсбург и градският транспорт е устроен просто, но адски ефективно:

  Като спре автобуса се отваря само предната врата на шофьора за качване на пътниците и следват два варианта:
  1. имаш магнитна абонаментна карта за цялата линия- само я допираш до един датчик и се возиш
  2. купуваш си билет от водача – усмихнат и с приветливо Bonjour ти продава 1,2 или колкото искаш билета на цена от 1.30 евро (валиден за 2 часа в една посока на движение, т.е. ако трябва да се прекачваш пак важи, стига да не е в обратната посока)

  Хора без билети няма…
  нерви няма…

  Дано скоро имам време да напиша по-обстоен оглед на тази система в моя блог.

 3. Mellindor said,

  О, това с предната врата са го опитвали и в Софийския градски транспорт, лично съм ставала свидетел и участник 🙂
  Само че това също не е особено приложимо, защото по този начин се губи време, автобусите закъсняват и пак има нерви.

  Според мен най-вфективният начин за редовност в градския транспорт (на който съм попадала поне) е този, при който в самия автобус има контрольор, който обикаля между пътниците ПОСТОЯННО и продава билети (във Варна знам, че е така, но нямам сведения от други градове).

 4. Георги Фурнаджиев said,

  По точка три – като е бързала да си е хванала такси … Това ми напомня случка, прочетена преди време във форум. Човека, щото ремотрирали улицата и преместили спирката в знак на протест не си купил билет. Ревеше защо го ступали контрольорите на спирката. Аз също бих го ступал, но не пред толкова свидетели.

  За останалите си прав.

 5. bulpete said,

  @Skunksa: Преди Полша да влезе в Европейския съюз, видях същата картина. В автобусите във Варшава всеки си имаше билет и не видях ните един кпнтрольор за 1 седмица! Пък бяха от комунистическия блок, все ощр пред присъединителна страна…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: