Интернет следене

26/09/2008 at 7:38:38 am (Общи, По света и У нас) (, , , )

Снощи пак загледах телевизора. Ставаше дума как Слави, заедно с цял отбор сценаристи, коментират, че СКАТ от бургаско са си позволили да променят програмната схема на бТВ и са отрязали предаването им. В първия момент си помислих, че е поредният бг фарс, но след това ми стана ясно какво искат да кажат тези хора – някой си позволява да отнема нечие право да получава пълния пакет услуги, за който си плаща. Естествено – казах си – никой не ги е карал тези хора да минават на кабелна – бТВ се лови навсякъде. Обаче се позамислих:
Първо – имаш договор, в който пише че получаваш ПРОГРАМА – не свободно избираеми части от нея.
Второ – ако всеки собственик на медийна мрежа реши да реже каквото си реши с медиите?! Къде отиваме?
Трето – как в подобна обстановка средният потребител ще има доверие на медиите и няма да гледа на тях като нещо поръчково, нещо спекулативно и нещо опорочено?!  Или отново се проявява тази свобода на словото, която я няма.
Четвърто – пуснах малко търсене кой е собственик на телевизия СКАТ. Намерих. че това е господин Валери Симеонов. Не познавам лично господин Симеонов, но до колкото разбирам той не е упълномощен, да цензурира предавания. Той е бизнесмен и предприемач и явно успешен – евалата му правя за това. Но не съм съгласен неговата телевизия да не спазва договорите, за които хората си плащат. Мен лично не ме засяга този проблем, но ако се продължава с какво ни засяга лично и какво не – в един момент ще се стигне до превръщането на свободата в свободия. Определение, което намерих за свободия е: „…липса на ангажименти и отговорности, но право на него имат само поставените под попечителство, онези с чийто глас никой не се съобразява и чието мнение никой не търси.“. Взех го от тук, защото в моя тълковен речник думата отсъстваше. Не мога да го проверя, но ми звучи достоверно. Намерих и тази статия, в която точно е описано „Що е то свободия?“. И какво излиза – че в нашето ежедневие „свободия“ си позволяват много хора, с чиито глас се съобразяват и чието мнение се търси. Ами идеално! И реакция каква – никаква! Ама не е луд този, който яде баницата, а този който му я дава!
В тази връзка: от март 2009 ще започне голямото дебнене по интернет. Само едно ще кажа по темата – нямам нищо против да ме следят какво си пиша с гаджето или какъв имейл съм прочел. Искам да разбера кой ще следи цялата тази работа и как тези хора ще защитят данните ми на 100% от чуждо наблюдение, освен от страна на този ВСЕВИШЕН наблюдател. Един е начинът – да се записва информацията някъде, където никой няма да има достъп. И като потрябва – пред много и различни хора да се показва как се отваря тази информация. Да е публично достояние кога някой гледа в данните, за да се избегне явлението – някой ме наблюдава скрито.
Освен това – кой е класифициран, не корумпиран и независим по никакъв начин от външно влияние, за да може някой да му даде властта да наблюдава чуждата информация? Ако има 1 такъв човек в тази държава – аз съм напълно готов лично да му пращам пълни логове и статистики от това, което върша с компютъра си. Простичко е – той няма да има нужда от моите свръх секретни и лични, и ненарушими данни. Или ще бъде създадено специално разузнаваческо подразделение, което да се занимава с тези неща? Ще купим остров като Пиратския залив и там ще бъдат заточени, извинете – разквартирувани наблюдателите, като този остров ще е независим от всякакво политическо влияние. Абсурд!
Като отделен индивид в обществото – всеки е свързан по някакъв начин с другите, всеки си има лични предпочитания и преценки. Ако се случи, че пострада близък на този човек – по какъв начин ще ме убеди властта, че той няма да използва правомощията, които има, за лична изгода?
Сега ще ме опровергаете с идеята, че то ще е комисия, че няма да е тоталитарно съсредоточена власт в ръцете на 1 човек. Добре – няма да е. Кой ще следи комисията тогава? Пред кого ще отговаря тя и как ще се избегне така разпространеното явление – „Да се оплачеш на Бога от Бога“?

Advertisements

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: