За контролирането на агресията

11/01/2010 at 4:32:05 am (Общи) (, , )

Направих кратка презентация относно контролиране на агресията и намаляване на насилието между хората. Може да се види като се влезе в Slideshare профила ми или на края на публикацията.
По темата може да се дискутира и развива много време, но най-основното правило е: „Не наранявай без причина, а ако все пак се налага – не бъди жесток“.
Много е сложно да се определи колко точно е „правилното“, но ако подхождаме разумно към проблемите, ще видим, че може да се реагира и по-адекватно от използване на нападки. Казвам го като човек, който доста бързо „пали фитила“ и след това съжалява. Баща ми ми казваше „Казвам, показвам и наказвам“, само дето не си спомням да ме е наказвал кой знае колко, освен любимата реплика: „Иване, колко бой лежи в теб…“.
Идеята е, че за да разрешим един проблем, не винаги първосигналното решение е най-удачно. Ако си представим паднала на масата бутилка с вода, която капе на пода, имаме 2 варианта на действие: първият е да бършем водата на пода и да се надяваме, че в някакъв момент течът ще спре; вторият вариант е да изправим бутилката и да избършем, знаейки, че течът повече няма да го има, докато бутилката не падне отново. След това може да се замислим и за решение в бъдещето – например да преместим бутилката от масата, да и сложим капачка, етц. Това вече е превантивна мярка.
Удивително е колко хора ще кажат: „Че това е абсолютно подразбиращо се! Кой е този глупак, който, ще бърше докато продължава да тече!?“, а след това, същите тези хора, се сблъскват с по-глобален проблем от бутилката с вода и започват да „бършат“ без да я „изправят“.
Така че вярвам, че всеки един проблем си има просто решение, стига да не е в разрез с нечий интерес, свързан с това, постоянно да капе…

Advertisements

има 1 коментар

  1. A. Кекилпени said,

    Браво, братле! Много ми допада манталитетът ти. И презентацията е страхотна също.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: