Как да четем книжка от телефон без symbian

26/01/2010 at 18:40:48 pm (Общи, Windows) (, , , , , , , )

Това е един доста пипкав и неудобен наръчник, чието практическо приложение не е особено голямо, но все пак може да се наложи да се използва. Целта му е да покаже как може да се свалят pdf-и и doc-ове на телефон, който поддържа Java. Аз лично не успях да намеря програмка, която да се инсталира на java-та и да отваря форматите, затова прибягнах до този метод. Тествано е на Nokia 5310 и няма проблеми. (Acrobat Reader Professional има OCR recognition – може да сваля текст от сканиран документ и да може да се борави с него).
За целта правим следното нещо:
1во: сваляме си Opera Mini, която е Java апликация и я инсталираме на телефона. (накрая ще кача архив за Windows, в който присъстват всички споменати тук програми).
2ро: сваляме си Micro Emulator. Копираме Opera Mini Jar и Jad файловете в директорията Apps на Micro Emulator и с него подкарваме Opera Mini-то на компютъра ни. Тук има една тънкост – за да можем да save-нем страница, която сме отворили през симулираната Opera Mini трябва да направим шорткът на Микро Емулатор (десен бутон Create Shortcut) и да му зададем:
“ C:\WINDOWS\system32\java.exe -cp microemulator.jar;lib/microemu-jsr-75.jar org.microemu.app.Main –impl org.microemu.cldc.file.FileSystem org.microemu.examples.fcview.FCViewMIDlet apps\КАТО ТУК ПИШЕМ ИМЕТО НА НАШИЯ JAD ФАЙЛ.jad “
3то: като подкараме Opera Mini на компютъра си я използваме като нормален интернет браузър – Firefox, IE, etc. Намираме нужната страница и я запазваме на компютъра. Обикновено запазва в C:\Documents and Settings\User(както ти се казва юзъра в ХР)\.microemulator\filesystem.
4то: копираме save-ната страница в телефона и пускаме Opera Mini от телефона. Намираме Saved Pages и то пита къде из телефона да съхранява страниците и откъде да ги търси после. Указваме директорията, в която сме сложили страницата от компютъра и би трябвало да се покаже свалената страница.
5то: тук идва най-пипкавата част. Поне при мен – ако симулираната Opera и телефонната Opera нямат еднакви настройки – браузърът има нужда да опресни страницата. Ако имаме интернет на телефона това лесно може да бъде решено, но ако нямаме е малко по сложно. Първият път като се сблъсках с проблема го реших по следния начин. През интернета на телефона браузнах една страница и я свалих. След това я копирах на компютъра и я отворих със симулираната Opera и видях защо се размазва – не му стигаше екран и ми даваше хоризантална скролираща линия. За да реша проблема промених размера на симулирания екран. Това става от Options\Select Device и избираме Resizable device. След това от Resize бутона въведох резолюция 240х323. За пояснение – резолюцията на телефона ми е 240х320, но явно има нещо неточно някъде и така работи. Освен това в настройките и на двата браузъра съм отметнал: Mobile view, Landscape mode, Show Overview, Auto-complete address input, 24 hour clock. Също така Font size ми е Small, а Image Quality ми е High.
Знам че така нагласени, нещата работят. Това с пикселите мисля, че ми оправи нещата, но за момента се придържам към принципа „Работи ли? -Да! -Не го пипай!“ и не съм превключвал резолюции. На някой, ако му се занимава, да напише 🙂
Запомнете – този метод често не оправдава 2, 3 лева web browse-ване, но ако заминавате нанякъде където нямате обхват е полезно. Освен това аз се бях докарал до 70-левови сметки за телефон само от интернет… така че…

Software

Advertisements

6 Коментари

 1. dagoburd said,

  А добре, не би ли трябвало самата опера като се влезе в сайт с пдф да го отваря ? Защото аз с Opera mini 4.2, нито Mini 5 Beta 2 успявам да отворя пдф – като идеята ми е вместо тая процедура да си пусна сървърче с пдфите да си го отворя от телефона и да сейвна страниците :> ?

  А варианта с копиране на пдф-а в прост txt. файл не те ли устройва.

  P.S. Ако имаш блутут, има възможност да си пуснеш нет през него на телефона ;> Поне с SE к800и и Widcomm софтуер на пц-то, става номера и си браузвам ;>

  • HellMan said,

   Не, не става – и Ffx, и IE, и Opera имат нужда от Adobe Reader или някаква подобна простотия, за да отворят pdf.
   PDF на txt ще стане, но после с какво ще отвориш txt-то?
   Да, с блутут интернет става, но поне моят донгъл прекъсва и е досадно да ти губи устройството…

   • dagoburd said,

    Хм при мене телефона си го отваря през неговия си браузър, само кодирането трябва да се бутне да е UTF или Unicode ако не се лъжа, иначе излизат маймуници. Има иначе и рийдъри, на телефона в момента имам само Anyview, която има хиляда опции.. има и разни други имена не помня.

    Имам и още една всъщност, Wattpad , но там текстовете си ги избираш от сайта на производителя .. има известни неща всъщност, обаче са на английски и ти трябва нет първоначално, за да ги отвориш и даунлоднеш за четене офлайн :>

 2. HellMan said,

  Така, поиграх си, но нещо не успях да се справя с Anyview – страхотна идея, но явно нещо не нагласям като хората и не ми разчита пдф-ите.

 3. dagoburd said,

  Anyview е за txt, не pdf 🙂 Пробвах на една нокия преди няколко дена .. не можеше да разчете txt файловете директно, защото ги приема за бележки и когато са по-големи, т.е. книжка/разказ не успява да ги отвори

 4. HellMan said,

  Пфу!
  Днес ги разцъках и двете.
  Anyview на 5310-ката работи доста сносно с 1mb doc файл, но прави някаква мизерия с поставянето на текста – не е нагласена както трябва резолюцията и излиза малко от екранчето. Пробвах настройките из него – има неща, които не разбирам, но започна да ми омръзва. Иначе е доста сносен клиент. Сега ще пробвам да конвертна дос-а в тхт и също да го преформатирам с Word да видим какво ще се получи.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: