Stradella 60 bass Weltmeister chords scheme

16/04/2010 at 12:10:06 pm (Общи) (, , , , , , , , )

Преди няколко дни си поиграх и създадох това:

Не е интерактивно, поне засега, но е някакво начало, особено ако си начинаещ и все още се чудиш кое как се построява. Използвах стандартната Stella (съкратеното на Stradella) схема като я съкратих за наличното акордеонче. В някакъв момент ще я направя цялата 🙂 Сигурно като си подаря по-голяма машинка… Ще видим.
Схемата се чете така: първите два реда сини окръжности са основните тонове, под тях, по диагонал, е нотописът на същите тонове. Следващият ред, сиво-синкавите кръгчета, са мажорите на съответните основни ноти, нотописът им и как изглежда акордът на клавиатура. Под тях са минорите и най-долу са септ-мажорите (Maj7). По-големите акордеони си имат и септ-минори, но моят си няма.
Схемата е организирана под ъгъл, заради разположението на бутоните и заради начина, по който се свири. Като се загледа човек, ще види че има и логика в подреждането им. Ако вземем С мажор, който е изграден от C E G, ще видим, че под основното С е Е, а вдясно от С е G. Така че основните ноти са организирани през 7 или 8 тона (C c# d d# e f f# G; G g# a a# b c c# D, в зависимост дали ги броиш включително).
Подробност: не съм музикален експерт и може нещо да звучи неясно или не съвсем правилно, така че приемам поправки. Също така не съм проверявал старателно трите схеми символ по символ, просто ги комбинирах, така че, ако забележете неточности, споделете, за да ги оправя. Също така, мога да помогна с нещо, ако някой има питане, а ако не знам – да насоча към хора, които знаят. И малко самореклама – човечето с акордеона долу вдясно е линк към някои…. поизмъчени…. изпълнения 🙂

Advertisements

8 Коментари

 1. ildvr said,

  однажды посетила выступление трио аккордеонистов – потрясающе было!
  да и вообще народные инструменты в руках мастеров звучат до мурашек по коже волшебно!

 2. Натяжные потолки said,

  Вы изучаете игру на аккордеоне?

 3. HellMan said,

  At least I’m trying 🙂
  Sorry, but I don’t speak Russian.

 4. Виктор said,

  Здрасти,аз се зарибих наскоро да свира на акордеон и си намерих от един приятел Weltmeister 60 басов.Да те питам ти как почна да се учиш,от учител ли,как си намери нотите за Europe i Manson?

  • HellMan said,

   Понаучих се без учител – гледах в youtube, четох, упражнявах се и започна да се получава. Разпитвах познати дали правилно върша нещата и те ме насочиха тук-там.
   Продължих да чета, да се упражнявам и да пробвам и то се получава.
   Нотите ги хващам по слух и по акорди в интернет. Има и сайтове с безплатни ноти – обикновено първият, вторият резултат в Google, но така и не се захващам да се науча да ги чета.

   • Виктор said,

    Е и аз така започвам,вчера си изтеглих разни помагала,ноти,но нещо не мога да ги схвана,защото досега не съм се занимавал с музика грам.Ти имаш ли някакви учебници или нещо на компа на което си се учил да ми пратиш някакви неща,ще съм ти много благодарен.

   • HellMan said,

    http://duaneschnur.com/accordion/lessons.htm
    Прегледай всичко тук.

 5. Accordion Joe said,

  Thank you 🙂

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: