Акция „Книжарите“

23/06/2010 at 10:36:05 am (Общи, По света и У нас) (, , , )

За да перифразирам:
Изкарвам си разрешително за оръжие, купувам си боен пистолет, качвам информация и снимка на оръжието в интернет, правя си сайт, в който други хора качват информация за техните оръжия и… НСБОП провеждат акция, с която влизат вкъщи, обявяват ме за престъпник, изземват законно снимания от мен пистолет, защото… ммм… някой се е оплакал, че му подбивам бизнеса… и накрая медиите обявяват как опасен дружбенски престъпник е заловен и е иззето ЗАКОННО притежаваното от него оръжие…
Ебаси! Откога „сигнал“ от частни лица в полицията означава провеждане на спец. акции?!! И то противозаконни!? Къде бяха НСБОП преди две години като ми свиха колелото? А гарантирам, че организираната престъпност около „Женския пазар“ е доста по-голяма от измислената такава, провеждана от Chitanka.
Епитети, епитети, епитети… и мърлящина до дупка!
И най-лошото – силите, които ще се хвърлят да си потърсиш правата, ще бъдат в пъти по-неизплатени, в сравнение с простичкото редиректване на сървърите… После защо цари беззаконие…

И отново – ‘що не си ги зачукате… разхлопаните черчевета?!

П.П. http://chitanka.gdbop.com/index.html
Хайде да ни е честио: Читанка отвръща на удара!  Точно го видях и беше съпроводено от 10 минутен хилеж! Хвала!

Advertisements

10 Коментари

 1. Четене и други престъпления « Кутията за всичко said,

  […] 2-ра facebook група, Марфиета, Крокодила, Григор, Пейо, HellMan, Иван Бедров, Николай Теллалов […]

 2. Eneya said,

  Въх, просто уникално е как издателствата губят милиони, при положение, че пазарът им е ориентиран към стотици и редовни читатели са десетки.
  Излиза, че в България любимият нацонален спорт е четене на книги, независимо, че наскоро се появи изследване, което твърди, че като нация, годишно се пада, че всеки чете по половин книга. Та или читанката я четат 8 милиона души (при положение, че само няколко стотици хиляди имат домашен компютър), което е нереално или просто се приказват глупости.

  Григор добре го казва:
  „Смешно, защото такива сървъри се инсталират от сам човек в свободното му време за два часа, и се наглеждат (ако си съвестен) за 15 минути на ден. Не съм се интересувал кой точно поддържа chitanka.info, но ако са били шестчленна престъпна група, ми е чудно какво са правили петимата от нея по 24 часа на ден, а шестият по 23 часа и 45 минути.

  Едно е сигурно – надали са сканирали и качвали книги. Първо, 600 книги на месец от 6 души значат по 100 книги на месец, или 4 книги на работен ден. Почва да става ясно какво са правели шестимата, но не по 24, а поне по 100-150 часа на ден… Естествено, че се подигравам. Тези, които качват книги в Читанката, са много повече. Аз съм един от тях – качил съм в нея всичките си разкази и преводи. Много мои познати писатели и преводачи също са качили своите творби. Така че чакаме ГДБОП да дойде да ни арестува. Няма да е по закона, но какво ли от това, което те вършат, е? Да сте ги видели да арестуват примерно наркодилъра на училището, в което ходи детето ви? Не, естествено. Никой лобист не плаща за това.“

  и

  „Че били открили сървъра на покрив на обществена сграда, и че той бил поставен в специална кутия, също не ми се вярва, на фона на останалите лъжи. Всеки, който различава компютър от компот, знае какво ще се случи на сървър, който е на покрив, при първата буря или дори дъжд. (Всъщност, не съм сигурен дори дали са открили сървъра – преди месец качвах на него едно мое разказче, и ако съдя по IP адреса, не беше в България. Чудя се дали всъщност изобщо са конфискували нещо, което да има нещо общо с Читанката – и ако не, кой ли е пострадалият. И кои са организираната шестчленна престъпна група със строгата йерархия. Горките хора. Има да доказват, че не са камили… И най-вече има да обясняват откъде са се издържали. Защото, доколкото си спомням, Читанката беше безплатна, не показваше реклами, и т.н. Това се казва престъпник – да прави пари даже от такова нещо.)

  Впечатли ме и идеята за нанесените на българската книгоиздателска дейност щети за милиони левове. Като се има предвид, че средната цена на една книга е петнайсетина лева, и от тях печалбата е три-четири лева, загуби от два милиона (минимумът за “милионИ”) означават продадени петстотин до седемстотин хиляди книги по-малко за тези две години. Доколкото ми е известно, това е далеч под общия брой на всички продадени книги в България за периода, от всички издателства общо. Това означава, че оборотът на книгоиздателствата след затварянето на сайта ще се утрои, печалбата им също, и т.н. Да си призная, не го вярвам.

  А за нанесените щети на българската култура дори не ми се говори. Ако твърденията са верни, то чрез Читанката българите са прочитали годишно по няколкостотин хиляди книги повече. Старателно се опитвам да си представя как това ощетява българската култура, но не успявам. Особено пък в днешните времена, когато да си купиш книга е едва ли не капитална инвестиция, а да накараш някой, особено Интернет поколението, да чете книги е олимпийско постижение. Да унищожиш това, което го е постигнало, означава да реализираш “451 по Фаренхайт” на Рей Бредбъри на живо. Тук, в България.“

 3. Кристиана said,

  http://bgpetition.com/chitanka_info/index.html Ето петиция срещу възмутителната акция на ГДБОП-ците.

 4. Дайджест на интересни коментари по повод затварянето на chitanka.info « Versus – блог за различно мнение said,

  […] Акция „Книжарите“ […]

 5. Нападение срещу форума на Читанка « Блог на Димитър Вичев said,

  […] Акция „Книжарите“ (hellman) […]

 6. Ако библиотеките бяха създадени днес… « Кътчето на Селин said,

  […] ~ Дани „престъпната“ Читанка ~ Николай Теллалов Акция „Книжарите“ ~ Hellman – и още […]

 7. Хаотичен said,

  Как така „Откога „сигнал“ от частни лица в полицията означава провеждане на спец. акции?!!“? От времето на Инквизицията, разбира се!

 8. Реакции по случаят „Читанка.инфо“ « Истината такава, каквато можеше да бъде!? said,

  […] Акция „Книжарите“ (hellman) […]

 9. chitanka.info « Blqqq's Blog said,

  […] Акция „Книжарите“ (hellman) […]

 10. Акция „Книжарите“ said,

  […] Акция „Книжарите“ […]…

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: