Билети, просяци и други Държавни Служители

23/06/2011 at 8:49:58 am (Общи) (, , , , , , )

-Карти и билети, моля…
-Заповядайте.
-Карти и билети, моля.
-Гратис.
-Защо?
Ето тук просто не издържам… Защото там където живея, и хващам първия за деня автобус, няма павилионче за билети, и банкомат няма (то щото той пуска точно приготвени суми); дори спирка е спорно дали има, защото ако не се приближиш към вратата, автобусът я подминава; защото вторият ми автобус за деня седи 15 минути в 50 метрово светофарно задръстване, при положение, че допустимото му отклонение от графика е 2, 3 минути, а маршрут от 5 км се изминава за повече от 40 минути… плюс това вътре не се диша, по-прашно е от радиатора на процесора ми, а следата от пръста ми в праха върху задното стъкло си стои от няколко месеца; джамовете не се отварят, ако нямаш Victorinox, автобусите с мъка изкачват определени баири от софийския релеф, физически и морално колите са остарели, нямат въздух – нито топъл, нито студен, а за капак шофьорът те гледа все едно си му изял таратора с вилица, ако го помолиш да отвори вратите на 10 метра от спирката.
Няма как – спринтирам до следващата спирка, която е на около 700 метра и го хващам – оня ме гледа мръсно:
-Един билет.
-Нямам. – с тон сякаш е стоварил цялата вселенска милост върху еретичната ми глава.
-О.К. – и си сядам, надявайки се да не си докарам астма и чудейки се кой ще ми покрие химическото и сиропа за приближаващата ангина…
***
Контролата:
-Е то никой не ви кара да се качвате – има си таксита, коли…
-Има, да, но ако ще има „таксита, коли“, по-добре закрийте тумора наречен Софийски градски транспорт и да си се оправят хората. Втората точка от извлечението е, че с покупката на билет, пътникът сключва договор с превозната компания – договор, в който задълженията на компанията са ПРАКТИЧЕСКИ И САМО да стигнеш жив. Явно нищо повече. Практически не можеш полезно да се оплачеш… – наоколо те гледат скудоумно хора, премазани от всякакви безправности и свикнали да търпят на всякакви фриволности и безправия, и накрая – „ама то има…“…
-Ще ви помоля да слезете.
-Разбира се, че ще ме помолите, защото това ви е работата. Само че аз ще ви помоля да си вървите, защото нито на мен, нито на вас са ни нужни повече излишни сутрешни нерви.
-Разбирам ви, но не мога да ви оставя да продължите.

Слизам и отивам пеша до офиса.
А по пътя:
-Бате, дай някоя стотинка… – моли ме просяк в подлеза на Ректората..
Посочвам му посоката на парламента:
-Попитай там.

П.П. Когато на Ректората пише „тролей 11“ – 8 минути – не се подлъгвайте – за 15-20-те, за които се слиза до Сточна гара, тролеят достига едновременно с вас последната спирка. 11 е един от най-новите тролеи в София, с… често… работещи GPS-и и рядко идващи по 2, 3 коли накуп.
Няколко месеца подред купувам карта за втория автобус… Промяна няма. Дори не са ме и проверявали… Интересно колко души трябва да загинат в запален градски транспорт, за да се направи проверка и колко души от бабите и майките, и т.н.,  могат да догонят автобус и след това да извървят още половин час пеш преди работа…
Смотаняци.

Advertisements

7 Коментари

 1. indra said,

  абе ти какво правиш в софия?!?!

 2. shoot said,

  мрънка

 3. Eneya said,

  Не пич, мрънкане означава оплакване без причини, на общо основание.
  В случая мислиш ли, че е без основание?
  Безумно е час пик да е между 7 и 10 часа сутринта, а после между 12 и 2, а после между 5 и 8.

  Абсурдно е Градски транспорт да не работи, да не може да се пътува с кола, да няма велоалеи, да няма метро, да няма пешеходни опции.

  Писнало ми е „никой не ви кара да се качвате“… къде са точно алтернативите, за да мога да избера да не се кача? Спонтанно да ми пораснат криле?

  Да де, чисто логически погледнато никой не седи с автомат да ни ръчка в ребрата, но практически нещата не седят така.
  София не е достатъчно голяма, за да можем да търсим работа по квартали. София няма изградена адекватна транспортна мрежа, а наемането на жилище в квартала, където работиш е безумие, особено при положение, че вече имаш дом, еле пък ако не си под наем и живееш в собствено жилище.
  Чисто практически градът е пренаселен и напълно зациклил… и единственото, което се случва е, че хората тръгват все по-рано за работа, купуват се все повече коли… и нонстоп всичко е задръстено.

  Безумно е.

 4. Автобус за проверка моля | Кутията за всичко said,

  […] Налага ми се. И съм била милион и един пъти в подобна на по-долу описаната ситуация. Като изключим фактът, че за съжаление, аз не мога да […]

 5. Йоана said,

  Аз имам много мисли по тоя въпрос.

  Веднъж едни контроли специално изчакаха ватмана да спре да ме обижда, задето нямах точни пари, за да дойдат и да ми поискат билетче. А на моята спирка будка за билетчета няма – то почти никъде няма. Е това беше първият път, когато се осмелих да вдигна скандал на обществено място – наглостта беше прекалена.

  Отскоро не практикувам оставяне на продупчено билетче в превозното средство. Смятам, че всеки е длъжен да си плаща за услугата, която ползва.

  Виждала съм как контрольор взима за заложник очилата от носа на нередовна жена – „Давай 5 лева и ти връщам очилата.“ (беше отдавна.) Виждала съм и как пътник удря едно кроше на водача на тролея, защото карал все едно вози картофи.

  Във всеки случай и неадекватната система за продажба на билети, и гратисчиите много ме дразнят. Ако няма как да си купиш билетче, ок, но има хора, които прескачат пропуска на метрото просто защото не им се дава левче.

 6. Eneya said,

  Сериозно? Никога не съм виждала някой да прескача метрото. Наскоро видях полицай, който отведе жена, видимо нетрезва обаче.

  • Йоана said,

   Пътувам с метрото всеки делиничен ден по два пъти и виждам хора да прескачат или да се промъкват около между въртящото се и стената на съседния пропуск (ако са достатъчно слаби) средно веднъж на две-три семдици. Когато в метрото има контрола, задължително намират минимум 1-2ма нередовни. За жалост и там не е толкова трудно да влезеш гратис.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

%d bloggers like this: