Всеки велосипедист с (броне)жилетка

30/05/2012 at 16:26:05 pm (Общи) (, , , )

Със законопроект за изменение и допълнение на Закона за движението по пътищата, приет на първо четене на 18.5.2012 г., е прието следното изменение:

§ 4. Член 80 се изменя така:
„Чл. 80. Водачът на велосипед е длъжен:
1. да ползва светлоотразителна жилетка при управление на превозното средство;
2. да се движи възможно най-близо до дясната граница на платното за движение.”

Ето го самия законопроект както и вносителите му.

Ще помоля лицата народни представители:

при желание и възможност от тяхна страна – да излезем да покараме колело.

Ще ми бъде приятно да видя кого съм избрал да ме представлява, да изпием по два швепса с някоя наденичка или сладолед, да се раздвижим из парковете и улиците и да видят от „мястото на събитието“ защо тази мярка е ненамясто.

Предложението ми е валидно за почивни дни и се съмнявам да отнеме повече от 2 часа общо време с отиване до мястото на срещата, каране, хапване и прибиране като се има предвид, че трафикът ще е намален спрямо работните дни.
Намирам се в София, което би затруднило отзоваването на всички поканени, затова ще се радвам и на присъствие от софийските народни представители.

Държа да отбележа, че последния месец всяка сутрин към 8 ч. тръгвам от кв. Хладилника и стигам до Сточна гара към 8:30 ч. както и всяка вечер тръгвам от Сточна към 18-19 ч. и се връщам в Хладилника към 19-20 ч. (около 1/2 час каране). Освен това карам колело в София над 10 години и съм карал професионално мотори в града близо година и половина и имам доста неща за споменаване относно безопасността на хората управляващи двуколесно превозно средство.
Готов съм да прекарам отзовалите се по ежедневния ми маршрут и да посоча практически най-критичните точки при преминаването му.

Отзвукът в MTB форума

Подкрепям и становището на Велоеволюция:

Становище по промените в ЗДвП – май 2012*

*Логото е от сайта на Велоеволюция и си е тяхна собственост – за всяка негова употреба е задължително да се допитате до тях.

2 коментара

  1. A. Кекилпени said,

    Честитката от жилетката е още по-голяма в 35° жега, докато въртиш педалите.

  2. Владо said,

    Ако имаше еднозначен отговор за ползата от светло отразителните жилетки при велосипедистите, то повярвайте Умните хора по света досега биха ги приели, а нямаше да чакат съмнителните български законотворци да ги изпреварят. Шофьор съм, велосипедист съм и мотоциклетист съм повече от 30 години в България. Знам потребностите на всеки, повече от всеки български законотворец в момента. Знам че няма изобретена все още светло-отразителна жилетка удовлетворяваща изискванията за сериозния велосипедист. Велоспорта има специални изисквания към облеклото според сезона. Всяка неоторизирана намеса върху това професионално спортно облекло е като слон в стъкларски магазин. Ние даваме стотици левове за облекло, което някаква шибана жилетка от 20 лв обезсмисля. Както и тъпотията със ЗВЪНЕЦА в 21-ви век, когато има десетки съвременни адекватни уреди за сигнализация. Все едно да задължиш всички домакинства да си премахнат домофонните уредби и да сложат механичен звънец. Абсолютна тъпня! Светло-отразителната жилетка може да е от полза за децата движещи се в градски условия, но е непригодна в сериозния велосипеден спорт извън населеното място, освен ако не е в тъмната част на денонощието. Господа народни представители, абсолютно сме уверени че сте пълни дилетанти в тази материя, не е нужно непрекъснато да ни го доказвате с решенията си. Не е престъпление да не си запознат с материята, престъпление е да не се опитваш да се запознаеш с нея!

Вашият коментар